NK Speuren – Wat is speuren?

Wat is speuren met honden?

Speuren is een onderdeel van de IPO Hondensport. De IPO hondensport bestaat in totaal uit drie onderdelen: afdeling A Speuren, afdeling B Gehoorzaamheid en afdeling C Pakwerk.

Het speuren door de honden vindt meestal plaats in een weiland of op een akker. Er wordt drie uur van tevoren door een aangewezen persoon (de spoorlegger) een bepaalde route gelopen in het gras. Deze route is van tevoren uitgetekend op papier en bekend bij de keurmeesters die de wedstrijd beoordelen. De route is ongeveer 1800 passen lang en moet aan vaste eisen voldoen, zoals een bepaald aantal scherpe en rechte hoeken en een halve cirkel. Tevens legt de spoorlegger op het spoor zeven  voorwerpen van ongeveer 2×10cm die de hond moet vinden.

Na drie uur wachten mag de hond beginnen met speuren. Let op: het begin van het spoor staat aangegeven met een paaltje,  maar daarna kan de hond het spoor niet meer zien! De hond ruikt bij het gras naast het paaltje welke geur hij moet volgen en zal al ruikend de hele route moeten volgen. Daarnaast moet de hond aangeven als hij/zij een voorwerp vindt. Dit aangeven kan door stil te gaan staan,  te gaan zitten of te gaan liggen. De geleider van de hond loopt 10 meter achter de hond en kan hem/ haar dus niet helpen! Het is de bedoeling dat de hond zelfstandig het spoor kan uitlopen.

De keurmeester loopt met de hond en de geleider mee en beoordeelt of de hond zijn werk goed doet. De puntentelling begint bij 100 punten, en de keurmeesters trekt punten daarvan af als de hond of geleider en fout maakt (zoals opkijken van het spoor, naast het spoor lopen, een voorwerp niet vinden etc). In een wedstrijd moet men minimaal 70 punten overhouden om te slagen. In een wedstrijd wint de geleider die het hoogste scoort.

Nieuw Weerdinge